← Back to portfolio

Witte boontjes in de spotlights

Published on

Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers. Ze zitten bomvol proteïnes en voedingsstoffen, kosten weinig geld én zijn veelzijdig. Onmisbaar in elk eetpatroon dus! In dit artikel staan witte boontjes in de spotlights. Welke soorten zijn er? En welke verrassende gerechten tover je ermee op tafel? Wij zetten je op weg!

Kies het juiste boontje

Veel kans dat je bij ‘witte bonen’ meteen denkt aan een blik bonen in tomatensaus. In de supermarkt vind je ze in alle soorten en maten: cannellinibonen, limabonen, ovale of ronde varianten… Welke soort kies je dan het best? De uitgesproken smaak en stevige structuur van cannellini- en limabonen komen het best tot hun recht in stoofpotjes. Kleinere boontjes zijn multi-inzetbaar en doen het goed in zowel hartige gerechten als desserts.

In blik, bokaal of bulk?

De keuze is aan jou. Voorgekookte bonen in blik of bokaal dien je enkel grondig af te spoelen voor gebruik. Zelf droge bonen koken vraagt wat meer voorbereiding, maar is toch heel eenvoudig. Na een nachtje weken in water kook je ze gaar in ongeveer een uur. Het verschil? Zelfgekookte bonen smaken sterker door en zijn over het algemeen beter verteerbaar. Bijkomend voordeel: kopen in bulk helpt de afvalberg te verkleinen. Mooi meegenomen!

Verrassende recepten met witte bonen

Koken en bakken met bonen is hip! Witte boontjes verwerk je op eindeloos veel manieren. Wij zetten er vijf op een rij:

1) Dippen

Hummus heeft al vele (veggie)harten veroverd. Wie graag afwisselt moet beslist deze makkelijke wittebonendip eens proberen. Een frisse smaak die perfect past op de aperitiefplank of bij salades. En de restjes? Die smaken even lekker op de boterham.

2) Bakken

Zachte witte boontjes zijn een ideale partner bij je bakexperimenten. Dit recept voor vegan blondies – de tegenhanger van brownies – hoeft niet onder te doen voor het klassieke gebak. Luchtig en heerlijk zondig: check en dubbelcheck! Tip: met zwarte bonen maak je de heerlijkste chocoladebrownies.

Witte bonen stelen ook de show in hartige ovenschotels. Deze Turkse lekkernij van gebakken witte bonen met krokant broodkruim is een must-try voor in het weekend. Een slow cooking recept vol warme smaken! Tip: probeer dit recept met cannellini-of limabonen.

3) Blenden

Bonen in een smoothie? Jazeker! Vervang de banaan in je smoothiebowl door een handvol boontjes voor een proteïneboost. Bovendien krijgt je smoothie zo een lekker smeuïge textuur. En neem het van ons aan: je smaakt er helemaal niets van. Nog niet overtuigd? Dit recept voor een blauwebessensmoothie zal je doen watertanden.

4) Roosteren

Wie een zwak heeft voor borrelnootjes kan naar hartenlust snacken van deze knapperige boontjes. Pittig en gezond: ideaal dus om te knabbelen in de auto, op kantoor of in de zetel!

5) Lepelen

Een zomerse klassieker van bij ons, deze witte bonensalade. Leuk om te variëren op een aardappelsalade en perfect voor bij de (veggie)barbecue deze zomer. Mag het iets steviger zijn? Na een koude winterdag warmt deze boerse bonensoep je ongetwijfeld op.

Verder experimenteren met linzen, kikkererwten en bonen? Duik in de collectie peulvruchtenrecepten of in de gratis receptengids Eerste Hulp Bij Bonen voor meer kookinspiratie!